Jei reikėtų sudaryti pačių skaniausių lietuviškų patiekalų dešimtuką, varškės apkepas būtinai į jį pakliūtų. Tai gardus desertas, kurį lengva paruošti, kuriuo negėda pavaišinti svečią ir kuris yra pakankamai sotus ir maistingas. Jei norite išmėginti naują varškės apkepo receptą, pateikiame jums tris unikalius receptus. Nedvejodami išmėginkite juos ir užtikriname, jog nuo šiol turėsite daugiau nei vieną mėgstamą varškės apkepo receptą.
Varškės ir avižinių dribsnių apkepas
Šiam gardžiam apkepui reikės: 400 gramų varškės, poros kiaušinių, stiklinės pieno, 100 gramų avižinių dribsnių, razinų, 50 gramų manų kruopų, cukraus, druskos, šiek tiek sviesto. Pakaitinkite pieną ir sumaišykite jį su avižiniais dribsniais. Būtų gerai, jei dribsniai 15 minučių pabrinktų. Iš anksto pamerkite razinas ir šiek tiek palaikykite vandenyje, o tuomet vandenį nupilkite. Patogiame inde išmaišykite kiaušinius, manus, varškę, druską ir cukrų. Masė turėtų būti vienalytė. Kai viskas gerai išmaišyta, suberkite razinas ir masę dar kartą permaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite į ją apkepo masę. Apkepas kepamas iki 180° C įkaitintoje orkaitėje. Kepkite apkepą apie 30 minučių, jo paviršius turėtų būti šiek tiek apskrudęs. Apkepą tinka valgyti su grietine, jogurtu, mėgstama uogiene arba šių pagardų mišiniais.
Tradicinis varškės apkepas su razinomis
Apkepo gamybai reikės: 500 g varškės, 4 kiaušinių, 3 šaukštų cukraus, 3 šaukštų manų kruopų, stiklinės pieno, 50 gramų sviesto, razinų, cukraus ir druskos (pagal skonį). Pirmiausia užpilkite manų kruopas pienu ir pabrinkinkite jas apie pusvalandį. Paimkite du gilius indus ir atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Į kiaušinių baltymus supilkite cukrų ir gerai išplakite. Kiaušinių trynius permaišykite su varške. Tuomet į varškės masę supilkite ištirpintą sviestą, sudėkite išmirkytus manus, įberkite druskos. Visą masę gerai išmaišykite ir tuomet supilkite į ją išplaktus kiaušinių baltymus, suberkite razinas. Apkepą kepkite mėgstamame kepimo inde, orkaitę įkaitinkite iki 180° C. Apkepui iškepti reikės apytikriai 40 minučių.
Varškės apkepas su maskarponės sūriu ir jogurtu
Šiam beprotiškai skaniam varškės apkepui reikės: 400 gramų liesesnės varškės, 100 gramų maskarponės sūrio, trijų kiaušinių, pasirinkto skonio jogurto, manų kruopų, cukraus pudros. Dubenyje gerai išplakite kiaušinius, tuomet sudėkite varškę, maskarponės sūrį, suberkite cukraus pudrą ir viską gerai išmaišykite. Manų kruopas užpilkite jogurtu ir leiskite joms išbrinkti. Kai manai jau minkšti, sumaišykite juos su apkepo mase. Kepimo indą ištepkite riebalais. Varškės apkepą kepkite iki 175° C įkaitintoje orkaitėje. Apkepas turėtų kepti apie 30-40 minučių. Jei nesate įsitikinę, ar jau iškepė, patikrinkite apkepo vidurį išgnybdami šiek tiek masės ir paragaudami. Be to, apkepo viršus turi šiek tiek apskrusti.
Jei varškės apkepą kepate svarbios šventės stalui, naudokite originalias kepimo formas. Šiandien galima įsigyti pačių įvairiausių silikoninių formų, todėl jūsų iškeptas apkepas gali tapti įdomia staigmena. Jeigu apkepą kepate vaikams, papuoškite jį keliais spalvotais saldainiais ar guminukais. Vasaros metu rekomenduojame iškeptą apkepą gardinti šviežiomis trintomis uogomis, papuošti jį šviežiai nuskintu mėtos lapeliu.