Vitaminas – tai organinis junginys, kurio organizmui reikia nedideliais kiekiais kaip maistinės medžiagos. Vitaminai – tai medžiagos, kurių yra maiste, kurį valgome. Vitaminai taip pat veikia kaip kofermentai, pernešantys chemines grupes tarp fermentų. Vitaminai atlieka įvairias biochemines funkcijas, įskaitant hormonų funkciją. Vaisiai ir daržovės dažnai yra geras vitaminų šaltinis.
Vitaminai skirstomi į tirpius riebaluose ir tirpius vandenyje.
Riebaluose tirpūs vitaminai
Vitaminai A, D, E ir K priskiriami riebaluose tirpiems vitaminams, kurie kaupiasi lipiduose kaip organizmo riebalų atsargos ir kepenyse. Jie gali būti saugomi organizme ilgesnį laiką ir gali būti pašaukti veikti, kai tik organizmui prireikia.
Vitaminas A (retinolis) – padeda matyti naktį. Vitaminas A taip pat padeda matyti nuo ryškiausios geltonos iki tamsiausios violetinės spalvos. Morkos yra geras vitamino A šaltinis. Vitamino A trūkumas sukelia naktinį aklumą.
Vitaminas D (kalciferolis) – tai gyvybiškai svarbus vitaminas stipriems kaulams ir dantims. Vitaminas D padeda organizmui tinkamai įsisavinti kalcį ir fosforo junginius. Vitamino D gaunama, kai organizmas tinkamai apšviečiamas saulės spinduliais. Menkių kepenų aliejus taip pat yra puikus maistinis vitamino D šaltinis. Vitamino D trūkumas gali sukelti rachitą.
Vitaminas E (tokoferolis) – jis rūpinasi plaučiais ir padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams. Kviečių gemalų aliejus yra puikus vitamino E šaltinis. Vitamino E trūkumas dėl oksidacinės raudonųjų kraujo kūnelių pažaidos sukelia anemiją.
Vitaminas K (filochinonas) – padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimo baltymų kiekį. Jis veikia kaip kraujo krešėjimą skatinanti medžiaga. Vitamino k trūkumas gali sukelti kraujavimą iš dantenų ir nosies. Geri vitamino K šaltiniai yra špinatai, kopūstai, brokoliai, kiviai ir avokadai.
Vandenyje tirpūs vitaminai
Vandenyje tirpių vitaminų organizmas netenka su šlapimu. Todėl jų organizmas turi vartoti reguliariai. Šiuos vitaminus sintetina organizme esančios bakterijos.
B grupės vitaminai – tai daugybė vitaminų, tokių kaip B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3 (niacinas), B5 (pantoteno rūgštis), B6 (pirodoksinas), B7 (biotinas), B9 (folio rūgštis) ir B12 (cianokobalaminas). Vitaminas B padeda gaminti energiją, kurią organizmas naudoja savo veiklai. Vitamino B šaltiniai yra menkių kepenų aliejus, ryžių sėlenos, kepenys, kiaušiniai, kviečiai ir liucerna. B grupės vitamino trūkumas gali sukelti beri-beri, pelagra, anemiją, dermatitą, enteritą, paresteziją ir ariboflaviną.
Vitaminas C (askorbo rūgštis) – vitaminas C padeda organizmui greitai gyti įpjovimus ir žaizdas. Jis padeda stiprinti dantenas ir raumenis. Vitamino C yra citrusiniuose vaisiuose, pavyzdžiui, apelsinuose, saldžiosiose citrinose ir gvajavose. Vitamino C trūkumas gali sukelti skorbutą.
Vitaminai yra gyvybiškai svarbūs aminai, kurių organizmui reikia nedideliais kiekiais. Vartojant juos reikia būti atsargiems, nes tam tikrų rūšių vitaminų perteklius organizmui yra toksiškas. Vartojant vitaminų tabletes ar tabletes reikia ypač atidžiai žiūrėti į dozę. Didėjant vitaminų dozei, šalutinis vitaminų poveikis būna vis sunkesnis. Be to, vitaminų papilduose gali būti daug kartų didesnis vitaminų kiekis ir kitokia forma, nei galima suvartoti su maistu. Per didelis vitaminų kiekis gali sukelti hipervitaminozę. Multivitaminų tabletės ir kapsulės gali suteikti visus organizmui reikalingus vitaminus. Nors vitaminai, gaunami natūraliu būdu – su maistu ir saulės šviesa, yra patys geriausi, jų organizmas negali gauti pakankamais kiekiais. Todėl multivitaminų tabletės yra šių dienų norma. Ypač šiuolaikinėje skubančioje ir stresą keliančioje aplinkoje.